Binnen het project Nijmegen Aardgasvrij zijn de volgende resultaten en ontwikkelingen te noemen:
- Voorbereiden op een mogelijk nieuwe rol van de gemeente in de warmtetransitie (publiek eigendom van warmte infra).
- Zwanenveld Dukenburg is het wijkwarmteplan vastgesteld met daarin de hoofdrichtingen voor collectieve/individuele warmte oplossingen. Belangrijk basis inhoudelijk, procesmatig en qua draagvlak in de buurt op weg naar een wijkuitvoeringsplan.
- Tevens is op hoofdlijnen onderzocht of een publiek warmtebedrijf met 4.000 woningen in Zwanenveld- Dukenburg haalbaar is.
- In de wijken Hengstdal en Bottendaal zijn de wijkwarmteplannen samen met bewoners en stakeholders afgerond. Voor de Bomenbuurt in de wijk Hengstdal is subsidie ontvangen van het ministerie van BZK voor de pilot Buurt Energie Systeem. Deze pilot is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Alliander en woningcorporatie Woonwaarts. Dit jaar is extra aandacht besteed aan: locatie keuze voor BES, huisbezoeken om iedereen inzicht te geven in de techniek en financiële plaatje per huishouden, technische uitwerking van het warmtenet en de businesscase.
- De stadsbrede campagne verduurzamen van de woning werpt haar vruchten af. In totaal hebben nu 28.000 inwoners (zowel particulieren als huurders) meegedaan aan diverse acties: webinars, inkoopacties, energievouchers, energiescans, maatwerkadvies.
- Parallel aan de stadsbrede campagnes heeft de gemeente met de SPUK regeling van het Rijk ingezet op kleine energiebesparende maatregelen. Dit tijdelijke project is bekend onder de naam energiefixers en -coaches.
- Met de provincie wordt verkend of samenwerking in een provinciaal warmte-infrabedrijf voordelen biedt en uitvoerbaar is. Als gemeente participeren we in verschillende pilots om duurzame bronnen te ontwikkelen, zoals aquathermie en ultradiepe geothermie.