Grondexploitaties

Bedrijvigheidsprojecten

Synthon geeft uitvoering aan de Campusontwikkeling aan de Microweg . Het bestemmingsplan daarvoor is al aangepast. Over de aankoop van de openbare ruimte is in 2019 overeenstemming bereikt en in een overeenkomst vastgelegd. De openbare ruimte is opengebroken waarbij de riolering nog in ontvlechting zit.

Voor het project Molenweg Aldi zijn het bestemmingsplan en de  omgevingsvergunning inmiddels onherroepelijk. De grond is in augustus 2022 geleverd aan de Aldi. Daarmee kan de Aldi de nieuwbouw gaan realiseren.
De aanpassingen ter compensatie voor het verdwijnen van het speelveld op 3 bestaande, nabijgelegen speellocaties worden deels dit jaar en deels na de jaarwisseling uitgevoerd. Het project wordt afgesloten.

Het terrein van de voormalige energiecentrale (ENGIE) aan de Hollandiaweg wordt herontwikkeld tot een groene delta waar duurzame vormen van energieopwekking. In 2022 heeft het college het ontwerp bestemmingsplan Nijmegen Kanaalhavens 7 (Waal Energie) vrijgegeven voor inspraak, evenals de Milieu Effect Rapportage en het stedenbouwkundig raamwerk inclusief beeldkwaliteitsplan. Ook heeft het college besloten te starten met de gecoördineerde procedure conform raadsbesluit van 2 februari 2022 door het ontwerpbestemmingsplan, de concept-MER en de ontwerpvergunning Wet natuurbescherming gecoördineerd vrij te geven voor publicatie en zienswijzen voor 6 weken. Op 1 oktober 2022 is vervolgens een burendag georganiseerd door Engie waar de gemeente ook de mogelijkheid heeft gegeven aan de omgeving om zich te informeren over het bestemmingsplan en het stedenbouwkundig raamwerk. De oude kolencentrale is in 2022 door Engie in verschillende fase gesloopt.

In de Omgevingsvisie is Winkelsteeg aangemerkt als een transformatiegebied ten behoeve van wonen en werken. Uitgangspunt in de Ontwikkelvisie Winkelsteeg is behoud van de bestaande bedrijvigheid en waar mogelijk een helder perspectief bieden voor ondernemers. Een aantal bedrijven, zoals bijvoorbeeld de autobedrijven en bedrijven in de grootschaligere distributie/logistiek (niet zijnde kleinschalige stadsdistributie gericht op last mile), passen niet in het toekomstige profiel van Winkelsteeg. Met deze bedrijven zijn we in gesprek over een passende alternatieve locatie en een goed toekomstperspectief. Zo is ook gekeken naar een alternatieve locatie voor de autobedrijven in ontwikkeling. Uit een locatieverkenning is de locatie Van Rosenburgweg/Hippe Kip als nieuwe locatie voor de vestiging van de autogarages naar voren gekomen. De planexploitatie G612 Van Rosenburgweg/Hippe Kip is begin 2022 vastgesteld (VGP-proces).

Voor de locatie Hippe Kip is de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) van toepassing en de gemeente is gestart met de voorbereidingen voor de verwerving van de gronden. Verder lopen er gesprekken met de showroom/garagebedrijven.

Ten behoeve van de herontwikkeling moet de agrarische bestemming worden omgezet naar een bestemming voor autogarages. Deze omzetting is opgenomen in het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Nijmegen Dukenburg 2021, dat in 2022 is vastgesteld. In regionaal verband zijn afspraken gemaakt voor het toestaan van nieuwe en uitbreidingen van bestaande bedrijventerreinen (Regionaal Programma Werklocaties 2021-2024). Voor nieuwe ontwikkeling en uitbreiding van lokale bedrijventerreinen met een kavelgrootte vanaf 0,5 ha is regionale afstemming vereist. Bij de ontwikkeling van de Hippe Kip gaat het om een kavelgrootte van gemiddeld 1-1,5 ha en in totaal om circa 4 ha. Omdat het enkel gaat om een verplaatsing van autoshowrooms uit Winkelsteeg (het betreft dus een vervangingsvraag) kan worden volstaan met een melding bij het Interregionaal Overleg Werklocaties.

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 16:30:50 met de export van 01/24/2023 09:38:26